Ce este o inchidere master? 
Inchiderea master se caracterizeaza printr-o combinatie speciala intre cilindri de inchidere si cheile aferente pentru diferite inchideri care functioneaza impreuna.

Planificarea inchiderii master
Daca se urmareste in timp, durata de viata medie a unei inchideri master este intre 12 pana la 15 ani, care depinde foarte mult de planificarea acesteia.  Planificarea inchiderii master se face dupa regula ca fiecare cheie are asa multa competenta incat are nevoie sa o foloseasca proprietarul si nu dupa regula atat cat este posibil din punct de vedere tehnic. Astfel se obtin rezerve pentru eventuale extinderi. Exista insa situatii de sisteme de inchidere master de mari dimensiuni pentru asociatii de blocuri sau cladiri industriale care trebuiesc planificate, astfel in multe din situatii se ia in calculul economicitatea in locul confortului instalatiei.

Granitele sistemelor de inchidere mecanica 
Sistemele de inchidere mecanice se construiesc dupa structura unui plan de inchidere. O modificare a structurii de baza va duce la noua inchidere master care va urmari toti cilindri si cheile deja livrate dupa o functionare clar stabilita.
O neprogramare nu este posibila. Pierderea unei chei duce, in multe cazuri la inlocuirea intregii inchideri sau cel putin o parte din aceasta. Aceste limitari se pot evita prin sistemul mechatronic Kaba elolegic care face sistemul mecanic mai flexibil.

Tipul instalatiei master: Instalatie cheie principala

Sisteme Master Key

Fiecare cilindru are propria inchidere si de aceea propriile chei nu se potrivesc la un alt cilindru. Cheia generala inchide insa toti cilindri sistemului si se foloseste, in primul rand la birouri, pensiuni, bai si sisteme de garderobe de la institutii mici, unde seful sau chiar si pompierii detin o astfel de cheie generala. Angajatii primesc chei proprii ordonate pe functii.

Tipul inchiderii master: centralizata

Sisteme Master Key

O inchidere master este compusa din mai multi cilindrii diferiti. Cheile aferente inchid una sau mai multe camere/usi folosite impreuna (cilindru central). Fiecare proprietar de apartament inchide cu propria cheie, aditional usa apartamentului propriu in care bineinteles nu actioneaza alta cheie si toate celelalte usi ale asociatiei. Camera gunoi, pivnita, garaj, usi de la intrare.
La inchiderea master centrala se pot integra si cutiile postale, usi pivnite sau boxe particulare (cheie singulara). Fiecare chirias detine o singura cheie. Ocuparea si administrarea cheilor pentru camerele folosite in comun nu este strict necesara. Acest tip de inchidere master este instalata cel mai frecvent la blocuri de locuinte si case familiale.

Tipul inchiderilor master: inchidere master cu cheie generala

Sisteme Master Key

Mai multe inchideri master (tip Grup) sunt grupate impreuna sub sistemul cheii generale.
Astfel, anumite grupe din organizarea exploatarii pot fi grupate pe sectiuni si actionate cu o cheie generala. In exemplul de mai sus, inchiderile tuturor cilindrilor sunt diferite.
Fiecare cheie se potriveste numai cilindrilor planificati. Cheia de grup inchide toti cilindri din grupa sa si cheia generala inchide toti cilindri din sistem. Acest tip de inchidere master este folosit pentru obiective industriale precum aeroporturi si obiective mari de locuinte.